Живот като в сапунка

Живот като в сапунка

Имам достатъчно доза патриотизъм в кръвоносната си система, но ако ме питате за детайлите в конкретна сцена от „Капитан Петко войвода”, може и да се запъна. Не така стоят нещата обаче с „Дързост и красота”. Не защото американската сапунка се пени по-западно, а защото и до ден днешен от всеки прозорец в махалата се носи мъжественият глас на дубльора на Рич . Още от малка ежедневно невръстният ми разум се промиваше от любовните въжделения на фамилията Форестър. Благодарение на наркотичния свят на сапунерките научих, че няма скрито-покрито. Колкото и да ти се иска да опазиш най-страшната тайна от детството си, няма да успееш. Все ще се намери някой да те подслуша от близкия храсталак, докато си спомняш екзистенциални преживявания на глас.

Усмихнатата лелка с буен мустак на сергията с кайсии, на която разказваш за бунака, в когото си влюбена, винаги ще се окаже майка му. Разбира се, и най-омразният чичко в града ще се окаже ако не баща ти, то поне голямата любов на баба ти.
Вярно е, че в сапунките актьорско майсторство не съществува. Истина е, че сценариите бъкат от такива небивалици, че на моменти дори обратите в „Изгубени” ни се струват логични. Но въпреки това тези телевизионни индига, копиращи понякога дословно битието ни, има на какво да ни научат.

Урок номер 1 – най-добре проблемите е да се изговарят очи в очи. Дайте да зарежем мобилните телефони, зад които страхливо се крием. Да вземем чевръсто да извадим прашасалия си кураж от скрина и да се изправим срещу препъникамъните, изричайки собствената си истина в лицето им. Що пък да не използваме рекламните паузи на живота, за да се втурнем смело към щастието си.

Урок номер 2 – емоционалната инфантилност води до драматични усложнения. Няма нужда от игрички, за да стане на нашето. Параноята и безподобният нарцисизъм няма какво да правят при любовта. Те са другарчета на серийните разводи. Хайде да не търсим сметка на партньора си, че не сме щастливи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Тая работа е със споделени родителски права.

Урок номер 3 – да не лъжем хората, които обичаме. Никога не е добра идея да лъжем някого, дори да го правим от „добро сърце”. Благородното изопачаване на истината не винаги е печеливша карта. И най-чистите намерения може да експлоадират в лицата ни. Ако искаме да изолираме любимите си хора и да прецакаме отношенията си, тайните са най-бързата пътека за това. Не е ли по-уважително да оставим близките си човеци сами да решат какво да правят с фактите, отколкото да им дърпаме от ръцете този прерогатив.

Урок номер 4 – да рискуваме любовно.  Героите в сапунките са достойни за възхищение. Не стига, че са в състояние да изпаднат в безкрайно влюбване, ами правят и невъобразимото, за да запазят любовта си.  Може да изглежда глупаво и безразсъдно, но най-печелившото качество на такъв тип поведение е, че чувстваш през целия си живот, а не вегетираш емоционално. В крайна сметка любовта е най-великата цел на съществуването ни. Така де, защо да не живеем със страст, след като толкова много любови стоят на повикване в емоционалната чакалня.

Урок номер 5 – да не правим една и съща грешка 10 пъти. Нали сте забелязали как персонажите в сапунките нонстоп тъпчат на едно и също място. Толкова е досадно повтарянето на грешките им, че понякога ни идва да изкрещим в ухото на Брук: „Не помниш ли последния път, когато се омъжи за този тъпак?” Слава Богу, в истинския живот не разчитаме на хрумките на други, а сами съчиняваме собствения си сценарий.
Но все пак да внимаваме следващия път, когато преразказваме живота си на някой довереник. Нека сме на 100% сигурни, че сме изключили звука на бейбифона. Да не вземе да разбере съпругът ни, че в деня на сватбата сме преспали с брат му и че бебето в кошарата всъщност му е племенник.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s